NEA-POSTS

Άρθρα

Ενδοσκοπική δισκεκτομή

Ενδοσκοπική δισκεκτομή
endo1

Τι είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Πρόκειται για μια καινούργια χειρουργική τεχνική αφαίρεσης κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτή η τεχνική ήδη εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια από τους χειρουργούς που την έχουν περιγράψει. Με αυτή τη τεχνική γίνεται αφαίρεση του δίσκου υπό άμεση όραση με τη βοήθεια ενός ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο είναι μια οπτική κάμερα στο μέγεθος ενός στυλού που εισάγεται στη περιοχή της κήλης υπό ακτινολογική καθοδήγηση. Στη συνέχεια εντοπίζεται και αφαιρείται το τμήμα του δίσκου που πιέζει τη νευρική ρίζα. Μετά γίνεται εξάχνωση του δίσκου είτε με laser είτε με ραδιοσυχνότητες και πλαστική αποκατάσταση του ινώδους δακτυλίου που έχει ραγεί. Στον ίδιο χρόνο μπορεί να γίνει και ριζοτομή σε περίπτωση που συνυπάρχουν εκφυλισμένες διαρθρώσεις που προκαλούν πόνο. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με τοπική, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Όταν η επέμβαση γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία μπορεί να είναι επώδυνη για τον ασθενή. Είναι προτιμότερη η επισκληρίδιος αναισθησία ενώ και η γενική αναισθησία είναι στις επιλογές του ασθενή. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης (οσφυική, θωρακική και αυχενική). Ο ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια μέρα ή την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 endo3
Ακτινολογικά στιγμιότυπα από ενδοσκοπική δισκεκτομή Ο5-Ι1.

Τι είναι η ριζοτομή;

Οι οπίσθιες διαρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνουν επώδυνες όταν εκφυλίζονται. Αν ο πόνος υποχωρεί μετά την έγχυση τοπικού αναισθητικού στις διαρθρώσεις, σημαίνει ότι μέρος του πόνου οφείλεται και σ’αυτές. Στη περίπτωσή αυτή είναι δυνατό να γίνει απονεύρωση των διαρθρώσεων μέσω μια τομής του νευρικού κλάδου που νευρώνει τις διαρθρώσεις. Η τεχνική αυτή λέγεται ριζοτομή. Είναι αποτελεσματική στο 60% των ασθενών αν και φαίνεται ότι όταν γίνεται ενδοσκοπικά, υπό άμεση όραση αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας της. Αυτή η επέμβαση είναι μια «παρηγορητική» θεραπεία και δεν καταπολεμά το αίτιο της εκφύλισης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά από μια πετυχημένη ριζοτομή ο πόνος μπορεί να επιστρέψει ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να δημιουργηθεί νεύρωμα στο κομμένο άκρο του νεύρου που είναι επώδυνο.

Είναι καλύτερη η ενδοσκοπική δισκεκτομή από τις άλλες μεθόδους;

Συγκριτικά με άλλες διαδερμικές μεθόδους (laser, radioablation, αυτοματοποιημένη διαδερμική δισκεκτομή) υπερτερεί, γιατί οι προηγούμενες είναι «τυφλές» τεχνικές. Η ενδοσκοπική τεχνική πραγματοποιείται υπό άμεση όραση και μπορούν σε συνδυασμό μ’αυτή να χρησιμοποιηθούν οι προηγούμενες τεχνικές (laser, radiofrequency) με ασφαλέστερο τρόπο. Εξάλλου, το εύρος των παθήσεων που μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά είναι ευρύτερο από εκείνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές διαδερμικές τεχνικές.

Όσο αναφορά τη μικροδισκεκτομή, δηλαδή τη δισκεκτομή που γίνεται με τη χρήση του μικροσκόπιου, η ενδοσκοπική δισκεκτομή δεν υπερτερεί κλινικά, αν και η τελευταία δεν προκαλεί αστάθεια στην σπονδυλική στήλη, ενώ η μικροδισκεκτομή θα μπορούσε να προκαλέσει.
Όσον αναφορά τον αυχένα, εικάζεται ότι η ενδοσκοπική δισκεκτομή υπερτερεί έναντι παλαιότερων τεχνικών που προϋποθέτουν σπονδυλοδεσία του αυχένα που μπορεί να αποφευχθεί με την ενδοσκοπική δισκεκτομή.

Είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης για όλες τις οσφυαλγίες;

Όχι. Τα αίτια μιας οσφυαλγίας μπορεί να είναι διάφορα. Το ζήτημα σε μια οσφυαλγία είναι να γίνει η σωστή διάγνωση, δηλαδή να εντοπιστεί από πού προέρχεται ο πόνος, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο. Ανάλογα με το αίτιο του πόνου καθορίζεται και η καλύτερη τεχνική αντιμετώπισής του. Οι μικρο-επεμβάσεις είναι πολύ χρήσιμες γιατί επιτρέπουν την αποφυγή μιας σπονδυλοδεσίας που με παλαιότερες τεχνικές ήταν αναπόφευκτη, όμως υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανάγκη από σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με σπονδυλοδεσία. Την καλύτερη συμβουλή είναι σε θέση να σας δώσει ένας γιατρός που γνωρίζει όλες τις τεχνικές.