Παιδοορθοπεδική

Μοντέρνες τεχνικές διόρθωσης σκολίωσης. Αποκατάσταση ραιβοΐπποποδίας. Υπερηχογραφικός έλεγχος ισχίων και σπονδυλικής στήλης νεογνών. Αποκατάσταση συνδακτυλίας-πολυδακτυλίας. Αποκατάσταση ραιβόκρανου. Επεμβάσεις εγκεφαλικής παράλυσης. Αποκατάσταση ραιβογονίας.

Το σύστημα Apifix: μια νέα επαναστατική μέθοδος στην αντιμετώπιση της σκολίωσης

Το Αpifix είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη με διαδερμική ή ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. Έχει ήδη δοκιμαστεί στο εξωτερικό και έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση. Η ομάδα μας έχει πρωτοπορήσει εφαρμόζοντας το σύστημα αυτό για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2014 σε παιδιά με σκολίωση έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης για πρώτη φορά παγκόσμια εφαρμόσαμε το σύστημα αυτό με διαδερμική τεχνική.

Διαβάστε περισσότερα…

Υπερηχογράφημα ισχίων και σπονδυλικής στήλης στα νεογνά

Το υπερηχογράφημα ισχίων στα νεογνά αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του ελέγχου των ισχίων στα νεογέννητα μωρά. Την ίδια σημασία έχει και το υπερηχογράφημα της σπονδυλικής στήλης στα νεογνά που μόλις τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται στο ελλαδικό χώρο. Η σημασία του ‘screening’ των νεογέννητων μωρών έγκειται στο ότι μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως καταστάσεις που αν αντιμετωπιστούν άμεσα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα ενώ αν διαγνωστούν αργά δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Διαβάστε περισσότερα…

Αναπτυξιακό δυσπλαστικό ισχίο

Η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου (ΑΔΙ), (παλιότερος όρος: συγγενές εξάρθρημα ισχίου),  μπορεί να παρατηρηθεί όχι μόνο στα νεογέννητα μωρά αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες αν το ισχίο δεν αναπτυχθεί σωστά. Ο όρος καλύπτει ένα σύνολο προβλημάτων που εμπεριέχει ήπιες ανωμαλίες του ισχίου (1 κάθε 100 μωρά) έως και πλήρη εξάρθρημα του ισχίου (1 κάθε 1000 μωρά). Η ΑΔΙ παρατηρείται συχνότερα στα κορίτσια , στο αριστερό ισχίο και στο πρωτότοκο μωρό.

Διαβάστε περισσότερα…

Η μέθοδος ``Ponseti`` στην αντιμετώπιση της ραιβοϊπποποδίας

Τι είναι η συγγενής ραιβοϊπποποδία (ΣΡΙΠ);

Αυτή είναι μια κατάσταση που είναι παρούσα από την γέννηση. Το ένα ή και τα δυο ποδαράκια του μωρού είναι στριμμένα προς τα μέσα, στο πλάι και προς τα κάτω από την κανονική θέση. Το ποδαράκι που πάσχει είναι μικρότερο από το άλλο.

Διαβάστε περισσότερα…

Εκπτυσσόμενος κηδεμόνας στην αντιμετώπιση της παιδικής σκολίωσης

Η κλασσική θεραπεία αντιμετώπισης της βρεφικής σκολίωσης περιλαμβάνει υπό γενική αναισθησία έλξη της σπονδυλικής στήλης σε ένα ειδικό κρεβάτι που λέγεται ‘Cotrel-Dupusset’ και εφαρμογή κυκλοτερούς γύψου. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 μήνες, αναλόγως την σωματική ανάπτυξη του βρέφους.

Διαβάστε περισσότερα…

Χειρουργική διόρθωση της παιδικής σκολίωσης χωρίς σπονδυλοδεσία

Η κλασική επέμβαση της οπίσθιας σπονδυλοδεσίας για την διόρθωση σκολίωσης γίνεται συνήθως κοντά στην ηλικία της σκελετικής ωρίμανσης για να μην επηρεάσει την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Στα κορίτσια η κατάλληλη ηλικία είναι στα 12-15 και στα αγόρια 13-16 ετών. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να επέμβουμε νωρίτερα. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σκολιώσεις που αναπτύσσονται στην βρεφική ή στη παιδική ηλικία, που επιδεινώνονται και δεν μπορούν να ελεγχθούν με κηδεμόνα.

Διαβάστε περισσότερα…

Σγουρά δακτυλάκια

Τι είναι τα σγουρά δακτυλάκια;

Τα σγουρά δακτυλάκια (curly toes) είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που βλέπουμε στα δακτυλάκια των νεογένητων μωρών η οποία γίνεται πιο εμφανής όταν το παιδί ξεκινά να περπατά. Συμβαίνει συνήθως στο 3ο , 4ο και στο 5ο δάκτυλο, στο ένα ή και στα δύο πόδια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι καμπτήρες του δακτύλου αναπτύσουν μια αυξημένη τάση που τραβάει το δακτυλάκι κάτω από τα άλλα και μπορεί να το στρίβει λίγο.

Διαβάστε περισσότερα…

Συνδακτυλία

Τι είναι;

Η συνδακτυλία είναι η ένωση των δακτύλων. Πρόκειται από τις πιο συχνές παραμορφώσεις των άκρων. Συμβαίνει 2-3 φορές ανά 10.000 γεννήσεις.

Διαβάστε περισσότερα…

Πλαγιοκεφαλία/Ραιβόκρανο

Η πλαγιοκεφαλία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ασύμμετρη παραμόρφωση (ισοπέδωση) της πίσω πλάγιας πλευράς  του κρανίου. Η ανάσκελη θέση ύπνου μεγαλώνει τη πιθανότητα πλαγιοκεφαλίας. Ωστόσο η θέση αυτή συνιστάται γιατί μειώνει το κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα…

Επιλεκτική οπίσθια ριζοτομή - Selective dorsal rhizotomy

Η επιλεκτική οπίσθια ριζοτομή είναι μια επέμβαση όπου πραγματοποιείται σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με σκοπό να μειώσει τον μυικό σπασμό στα κάτω άκρα. Αυτή η επέμβαση μπορεί και να τα βοηθήσει στη ορθοστάτηση αλλά και να μειώσει τους πόνους που προκαλούνται από τους μυικούς σπασμούς.

Διαβάστε περισσότερα…