ΝΕΑ

Δραστηριότητες

Selective dorsal rhizotomy for cerebral palsy. General Hospital “KAT”, Kifisia, Greece.

Selective dorsal rhizotomy for cerebral palsy. General Hospital “KAT”, Kifisia, Greece.

Η επιλεκτική οπίσθια ριζοτομή είναι μια επέμβαση όπου πραγματοποιείται σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με σκοπό να μειώσει τον μυικό σπασμό στα κάτω άκρα. Αυτή η επέμβαση μπορεί και να τα βοηθήσει στη ορθοστάτηση αλλά και να μειώσει τους πόνους που προκαλούνται από τους μυικούς σπασμούς. Αυτή η επέμβαση γίνεται σε λίγα επιλεγμένα κέντρα σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε αυτή την επέμβαση σε ένα παιδί 16 ετών με εγκεφαλική παράλυση και σκολίωση. Η επέμβαση έγινε στο ΓΝΑ «ΚΑΤ» με την συνεργασία τριών κλινικών, της Γ’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής με τον καθ. Σπυρίδων Πνευματικό, της Παιδοορθοπεδικής Κλινικής με τον κ. Νικόλαο Σεκούρη και της Νευροχειρουργικής Κλινικής με την κ. Ελένη Καρακώστα. Η επέμβαση αυτή γίνεται με οπίσθια προσπέλαση της σπονδυλικής στήλης και πεταλεκτομή. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται και διανοίγεται η μήνιγγα. Μετά επιλέγονται μια-μια η ρίζες και ελέγχονται με τον διεγχειρητικό νευροφυσιολογικό έλεγχο και κόβονται οι αισθητικές νευρικές ίνες που προκαλούν τον μυικό σπασμό (Εικ. 1 και 2). Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε η σκολίωση του παιδιού με ένα καινούργιο σύστημα (σύστημα Miladi) που τοποθετείται υποδόρια διαμέσου δυο τομών στο πάνω και στο κάτω μέρος της σκολίωσης (Εικ. 3). Με αυτό το σύστημα η εγχείρηση είναι λιγότερο τραυματική και λιγότερο αιμορραγική.

 

rhizot1

Εικόνα 1. Στην οπίσθια επιλεκτική ριζοτομή αφού ανευρίσκεται η μήνιγγα, διανοίγεται και επιλέγονται αισθητικές ρίζες για να κοπούν με νευροφυσιολογικό έλεγχο.

 

rhizot2

Εικόνα 2. Στιγμιότυπο από επέμβαση οπίσθιας επιλεκτικής ριζοτομής σε ένα δικό μας νεαρό ασθενή.

 

rhizot3rhizot4rhizot5rhizot6

Εικόνα 3. Στον ίδιο ασθενή που πραγματοποιήθηκε η ριζοτομή σταθεροποιήθηκε και η σκολίωση με το σύστημα Miladi που είναι λιγότερο επεμβατικό της κλασικής σπονδυλοδεσίας γιατί τοποθετείται υποδόρια διαμέσου δύο τομών που γίνονται στο άνω και στο κάτω τμήμα της σκολίωσης.