NEA-POSTS

Άρθρα

Χειρουργική διόρθωση της παιδικής σκολίωσης χωρίς σπονδυλοδεσία

Χειρουργική διόρθωση της παιδικής σκολίωσης χωρίς σπονδυλοδεσία

scolio1

Παιδική σκολίωση.

Η κλασική επέμβαση της οπίσθιας σπονδυλοδεσίας για την διόρθωση σκολίωσης γίνεται συνήθως κοντά στην ηλικία της σκελετικής ωρίμανσης για να μην επηρεάσει την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Στα κορίτσια η κατάλληλη ηλικία είναι στα 12-15 και στα αγόρια 13-16 ετών. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να επέμβουμε νωρίτερα. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σκολιώσεις που αναπτύσσονται στην βρεφική ή στη παιδική ηλικία, που επιδεινώνονται και δεν μπορούν να ελεγχθούν με κηδεμόνα. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν συστήματα που έχουν τη δυνατότητα να εκπτύσσονται και να ακολουθούν την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα συστήματα είναι μια προσωρινή λύση μέχρι την ηλικία της σκελετικής ωρίμανσης όπου πραγματοποιείται σπονδυλοδεσία της σπονδυλικής στήλης.   Ο σκοπός αυτών των συστημάτων είναι να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της σκολίωσης χωρίς σπονδυλοδεσία, δηλαδή χωρίς να αναστείλουν την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης.

 

veptr1

Το σύστημα VEPTR.

Το σύστημα VEPTR (Vertical Expandable Prosthetic Titanium Rib) είναι ένα σύστημα που εφαρμόζει στα πλευρά και είναι λιγότερο επεμβατικό από τις εκπτυσσόμενες ράβδους που χρησιμοποιούνται για ανάλογες ενδείξεις. Το μειονέκτημα αυτού του συστήμάτος είναι ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη διόρθωση της παραμόρφωσης και χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (5-10 μήνες) να επιστρέφει το παιδί στο χειρουργείο για να γίνεται η επιμήκυνση του συστήματος.

 

gr1

Το σύστημα εκπτυσσόμενων ράβδων.

Οι εκπτυσσόμενες ράβδοι είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται με κοχλίες στους σπονδύλους. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι επιτυγχάνει καλύτερες διορθώσεις από το VEPTR. Τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος είναι ότι είναι πιο επεμβατικό από το VEPTR και ότι μπορεί να συμβεί αυτόματη σπονδυλοδεσία εξαιτίας της χειρουργικής προσπέλασης και να αναστείλει την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης.

 

magec1

Το σύστημα MAGEC.

Υπάρχουν κάποια καινούργια συστήματα εκτυσσόμενων ραβδών που η επιμήκυνση γίνεται με τηλεχειριστήριο στα εξωτερικά ιατρεία (MAGEC) και έτσι αποφεύγεται η ταλαιπωρία των επανειλημμένων χειρουργείων.

 

shilla1

Το σύστημα Shilla.

Εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012 εφαρμόσαμε ένα αυτο-εκπτυσσόμενο σύστημα (Shilla, Medtronic) με το οποίο μπορούμε να διορθώσουμε τη σκολίωση χωρίς να “δέσουμε” την σπονδυλική στήλη. Αυτό σημαίνει ότι η σπονδυλική στήλη συνεχίζει και αναπτύσεται φυσιολογικά.

 

api1

Το σύστημα Apifix.

Επίσης εφαρμόσαμε ένα επαναστατικό σύστημα, πάλι για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, το Apifix, το οποίο λειτουργεί ως εσωτερικός κηδεμόνας και τοποθετείται διαδερμικά. Η παραμονή στο νοσοκομείο για αυτή την επέμβαση είναι μιας ημέρας.

 

vbs1  vbt1

Συστήματα επιφυσιόδεσης σπονδύλων.

Τέλος, υπάρχουν τεχνικές επιφυσιόδεσης των σπονδύλων (Vertebral Body Stapling/Tethering) όπου επηρεάζουν την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, βελτιώνοντας τη σκολίωση, αλλά χωρίς να την ‘δένουν’.

Περιπτώσεις ασθενών