NEA-POSTS

Άρθρα

Συγγενής ραιβοϊπποποδία-Μέθοδος Ponseti

Συγγενής ραιβοϊπποποδία-Μέθοδος Ponseti

srip1

Τι είναι η συγγενής ραιβοϊπποποδία (ΣΡΙΠ);

Αυτή είναι μια κατάσταση που είναι παρούσα από την γέννηση. Το ένα ή και τα δυο ποδαράκια του μωρού είναι στριμμένα προς τα μέσα, στο πλάι και προς τα κάτω από την κανονική θέση. Το ποδαράκι που πάσχει είναι μικρότερο από το άλλο.

Ποια είναι η θεραπεία της ραιβοϊπποποδίας;

Παλαιότερα η μέθοδος εκλογής για τη αντιμετώπιση της ραιβοϊπποποδίας στα βρέφη ήταν χειρουργική. Τώρα πλέον η μέθοδος ‘Ponseti’ έχει υιοθετηθεί σε όλο το κόσμο. Αν και είχε περιγραφτεί εδώ και πολλά χρόνια από τον Ponseti μόνο την τελευταία δεκαετία άρχισε να εφαρμόζεται ευρέως.

Πρόκειται για μια συντηρητική θεραπεία που γίνεται με την εφαρμογή 5-7 διαδοχικών εβδομαδιαίων γύψων. Προτού γίνει η τοποθέτηση του γύψου γίνονται ειδικοί χειρισμοί στο πόδι του βρέφους. Αυτή η διαδικασία γίνεται με το παιδί ξύπνιο στα εξωτερικά ιατρεία.

WFL_cast_sequence

Οι διαδοχικοί γύψοι που εφαρμόζονται κάθε εβδομάδα. Παρατηρείστε τον πρώτο και τον τελευταίο γύψο όπου πλέον το πόδι έχει την φυσιολογική του μορφή.

Στο τέλος της θεραπείας με το γύψο, τις περισσότερες φορές, χρειάζεται μια διαδερμική τενοντομή του Αχίλλειου τένοντα προκειμένου να διορθωθεί η παραμόρφωση της ιπποποδίας. Αυτή η μικρή επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Αν πραγματοποιηθεί τενοντομή θα χρειαστεί ακινητοποίηση σε γύψο για άλλες 3 εβδομάδες.  Μετά τη θεραπεία με το γύψο τα βρέφη πρέπει να φορέσουν ειδικά παπουτσάκια που ενώνονται με μια μπάρα (κηδεμόνας Dennis-Brown) για 3-5 έτη (μόνο την νύχτα από την ηλικία βάδισης και μετά). Η επιτυχία  αυτής της θεραπείας αγγίζει το 100% .

clubfoot3

Κηδεμόνας Dennis-Brown.

 

Τι πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

  • Να προσέχετε ότι φαίνονται τα δάκτυλα των ποδιών του μωρού σας. Αν δεν φαίνονται τα δάκτυλα μπορεί να έχει γλιστρήσει από τη θέση του ο γύψος και να μην είναι πια αποτελεσματικός.
  • Να ελέγχετε ότι τα δάκτυλα των ποδιών είναι ρόζ και ζεστά σε κάθε αλλαγή πάνας.
  • Να ελέγχετε  το δέρμα του μωρού σας δεν έχει ερεθιστεί στις άκρες του γύψου.
  • Να αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού σας ώστε να μην λερωθεί ο γύψος.

Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω σας προβληματίζει, που έχετε διαπιστώσει ότι ο γύψος έχει χαλάσει ή το μωρό σας κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την κλινική μας.

Περιπτώσεις ασθενών