Σπονδυλική Στήλη

Διάγνωση & Θεραπεία σκολίωσης & κήλης δίσκου με μοντέρνες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης μέσω ρομποτικής χειρουργικής

Αυτοματοποιημένη διαδερμική δισκεκτομή

Η αυτοματοποιημένη διαδερμική δισκοπλαστική (Automated percutaneous lumbar discectomy-APLD) είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποσυμπίεσης δισκοκήλης. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μέσω μια βελόνας που τοποθετείται στον δίσκο με ακτινογραφική καθοδήγηση. Στη συνέχεια αλέθεται ο δίσκος με την μικροσκοπική φρέζα του συστήματος και αναρροφάται.

Διαβάστε περισσότερα…

Δισκοπλαστική

Η δισκοπλαστική είναι μια διαδερμική, χημική αποκατάσταση του δίσκου. Γίνεται με τοπική αναισθησία. Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση εισάγεται μια βελόνα στον πάσχων δίσκο. Στη συνέχεια χορηγείται το διάλυμα (discogel) που αποτελείται από δύο ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα…

Ενδοσκοπική δισκεκτομή

Τι είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή;
 Πρόκειται για μια καινούργια χειρουργική τεχνική αφαίρεσης κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτή η τεχνική ήδη εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια από τους χειρουργούς που την έχουν περιγράψει. Με αυτή τη τεχνική γίνεται αφαίρεση του δίσκου υπό άμεση όραση με τη βοήθεια ενός ενδοσκοπίου.

Διαβάστε περισσότερα…

Εξάχνωση δισκοκήλης με laser

Πρόκειται για μια διαδερμική, ελάχιστη επεμβατική τεχνική αφαίρεσης της δισκοκήλης. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Εισάγεται ένα ηλεκτρόδιο, με ακτινογραφική καθοδήγηση, στο πάσχοντα δίσκο και εξαχνώνεται με θερμική ενέργεια laser.

Διαβάστε περισσότερα…

Κήλη δίσκου

Τί είναι η κήλη δίσκου;

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι το μαλακό μέρος που βρίσκεται ανάμεσα από τους σπόνδυλους. Όταν τραυματιστεί ή εκφυλιστεί μπορεί ένα τμήμα του να προβάλλει και να πιέζει τα νεύρα.

Διαβάστε περισσότερα…

Μοντέρνες επεμβάσεις σπονδυλικής Στήλης-Ρομποτική χειρουργική

Η τεχνολογική πρόοδος έχει προσφέρει καινούργια εργαλεία στη φαρέτρα του ορθοπεδικού για την αντιμετώπιση παθήσεων σπονδυλικής στήλης. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποκτούν όλο και περισσότερο υπεροχή έναντι στις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Τα πλεονεκτήματα των μοντέρνων τεχνικών είναι ότι είναι λιγότερο τραυματικές για τον ασθενή, συνεπώς η ανάρρωση είναι ταχύτερη, δεν προκαλούν αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και δεν χρειάζεται σπονδυλοδεσία με υλικά.

Διαβάστε περισσότερα…

Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης

Η αντιμετώπιση των όγκων της σπονδυλικής στήλης είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές ειδικότητες που θα συνεργαστούν. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τον χειρουργό της σπονδυλικής στήλης, τον ογκολόγο, τον αναισθησιολόγο, τον φυσικοθεραπευτή, τον επεμβατικό ακτινολόγο, το ψυχολόγο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Κάποιες φορές χρειάζονται επίσης ο γενικός χειρουργός ή/και ο πλαστικός χειρουργός. Ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σαν μια νόσο αλλά σαν ένας άνθρωπος που έχει μια νόσο. Η ομάδα μαζί με τον ασθενή θα αποφασίσει και θα επιλέξει τη πιό κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκολίωση-Διάγνωση/Θεραπεία

Τί είναι η σκολίωση;

Κοιτώντας έναν άνθρωπο από πίσω η σπονδυλική του στήλη είναι σχεδόν ίσια. Σε μερικούς ανθρώπους, όμως σχηματίζονται κάποιες καμπύλες. Αυτό ονομάζεται σκολίωση. Η καμπύλη μπορεί να είναι σε ένα μικρό τμήμα ή σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκολίωση-Παραδοσιακή επέμβαση

Εσείς και ο χειρουργός σας αποφασίσατε να αντιμετωπίσετε χειρουργικά την σκολίωσή σας. Πήρατε αυτήν την απόφαση για κάποιον από τους παρακάτω λόγους:

  • Η σκολίωση είναι μεγαλύτερη από 40°.
  • Η σκολίωση επιδεινώνεται.
  • Προκαλεί πόνο.
  • Επηρεάζει την αναπνοή σας.

Σε αυτό το εγχειρίδιο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την επέμβαση και την μετεγχειριτική σας αγωγή που θα σας βοηθήσουν σε μια γρηγορότερη αποκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκολίωση-Apifix

Τι είναι το Apifix;

Το Αpifix είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη με διαδερμική τεχνική για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. Έχει ήδη δοκιμαστεί στο εξωτερικό και έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκολίωση - Σύστημα Miladi

Το σύστημα αυτό είναι ένα καινούργιο σύστημα οπίσθιας σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης χωρίς σπονδυλοδεσία με το οποίο μπορεί να γίνει επιμήκυνση των ράβδων ώστε να ακολουθείται η ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης.

(Διαβάστε περισσότερα…)

Σκολίωση-Shilla

Όταν η σκολίωση παρουσιάζεται σε παιδιά μικρότερα των 11 ετών (παιδική σκολίωση) τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι δύσκολη. Αυτό γιατί δεν μπορούμε να “δέσουμε” χειρουργικά την σπονδυλική στήλη αφού το παιδί πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκολίωση-Magec

Τι είναι το σύστημα MAGEC;

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα στην αντιμετώπιση της παιδικής σκολίωσης. Σε αντίθεση με την εφηβική σκολίωση στην παιδική σκολίωση δεν επιτρέπεται να “δέσουμε” την σπονδυλική στήλης αφού το παιδί θα αναπτυχθεί πολύ ακόμη. Με αυτό το σύστημα μπορούμε να διορθώσουμε την σκολίωση χωρίς να αναστείλουμε την ανάπτυξή του.

Διαβάστε περισσότερα…

Σκολίωση-Vertebral Body Stapling/Tethering/Wedge Osteotomy

Πρόκειται για καινούργιες τεχνικές χειρουργικής διόρθωσης της σπονδυλικής στήλης οι οποίες δεν “δένουν” την σπονδυλική στήλη και επομένως δεν καταργούν την φυσιολογική της κίνηση ενώ επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξή της. Τις τεχνικές αυτές μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόνες ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Η επέμβαση πραγματοποιείται θωρακοσκοπικά αφήνοντας πολύ μικρές ουλές.

Διαβάστε περισσότερα…