Αρθροσκόπηση γόνατος

Αρθροσκόπηση γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση;
 Η αρθροσκόπηση είναι μια εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης του γόνατος με την χρήση ενδοσκοπίου. Αποτελεί  μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές διάγνωσης και αντιμετώπισης  των κακώσεων του γόνατος. Είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με μιας ημέρας νοσηλεία.
   Μέσω μιας μικρής τομής ο χειρουργός προωθεί τα αρθροσκοπικά εργαλεία μέσα στο γόνατο (χειρουργείο κλειδαρότρυπας). Το αρθροσκόπιο επιτρέπει στο χειρουργό να επισκοπήσει όλη την άρθρωση και έτσι να εντοπίσει και να διορθώσει κάποιες βλάβες ή διαταραχές, όπως η βλάβη του χόνδρου της άρθρωσης, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αφαίρεση του ελεύθερου τμήματος ή με επιδιόρθωση της βλάβης.
Η παρακάτω εικόνα σας βοηθάει να κατανοήσετε την ανατομία και τη βλάβη του γόνατός σας και ενδεχομένως την ανάγκη για αρθροσκόπηση.
 arthros1
 
Συχνά προβλήματα
 Τα πιο συχνά προβλήματα της άρθρωσης του γόνατος είναι οι βλάβες του μηνίσκου, οι συνδεσμικές βλάβες, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις και τα προβλήματα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.
Οι βλάβες του μηνίσκου
arthros2
Ο μηνίσκος απορροφά τους κραδασμούς του γόνατος. Μπορεί να ραγεί, να σκιστεί ή να κοπεί.

Οι συνδεσμικές βλάβες

arthros3

Οι σύνδεσμοι συγκρατούν τα οστά του γόνατος και σταθεροποιούν την άρθρωση. Μπορεί να ραγούν πλήρως ή μερικώς.

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις

arthros4

Αυτές οι αλλοιώσεις συμβαίνουν στην χόνδρινη επιφάνεια της άρθρωσης. Η χόνδρινη επιφάνεια μπορεί να είναι ανώμαλη ή τριμμένη.

Προβλήματα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης

arthros5

Η επιγονατίδα μπορεί να είναι ανώμαλη στην χόνδρινη επιφάνειά της ή να μην βρίσκεται στην σωστή θέση.

Όφελος και επιπλοκές της αρθροσκοπικής επέμβασης
 Ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε αρθροσκόπηση, ωστόσο είναι δική σας απόφαση αν θα προχωρήσετε και σε αυτό το εγχειρίδιο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε. Αν εξακολουθείτε να έχετε κάποια απορία παρακαλώ ρωτήστε μας.
 Ο πόνος δεν αποτελεί αναγκαστικά ένδειξη για αρθροσκόπηση. Ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει το γόνατό σας. Συνήθως χρειάζεται μια ακτινογραφία γόνατος. Μια μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να είναι χρήσιμη. Αν στο MRI η άρθρωση φαίνεται φυσιολογική σπανίως μια αρθροσκόπηση θα σας ευεργετήσει.

 Αν υπάρχουν χαρακτηριστικά μηχανικής δυσλειτουργίας στο γόνατό σας όπως εμπλοκή, αίσθημα αστάθειας, τριγμοί η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως μια χόνδρινη βλάβη  και να μπορεί αν διορθωθεί, είναι μεγαλύτερη.

Ποιά είναι τα οφέλη;

 Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι μπορεί να γίνει διάγνωση του προβλήματός σας και στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί στον ίδιο χρόνο. Επιτρέπει στο χειρουργό να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς μεγάλες τομές. Λόγω των μικρών τομών συμβαίνουν λιγότερες επιπλοκές και η ανάρρωση είναι ταχύτερη.
Τι θα συμβεί αν δεν χειρουργηθώ;
 Εξαρτάται από το πρόβλημα της άρθρωσης. Σε κάποιους τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με τον καιρό, σε άλλους να είναι στάσιμα και σε άλλους να χειροτερεύουν. Ρωτήστε το χειρουργό σας για την εξέλιξη του δικού σας προβλήματος.
Τι επιπλοκές μπορούν να συμβούν;
 Παρόλο που λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να πραγματοποιείτε η επέμβασή σας με ασφάλεια, κάποιες επιπλοκές μπορεί να συμβούν.
1.     Επιπλοκές της αναισθησίας.
 Γενικά σε νέους ασθενείς είναι σπάνιες. Εξαρτάται από την τεχνική αναισθησίας που θα γίνει (γενική αναισθησία, περιοχική αναισθησία, τοπική αναισθησία, κ.ά.). Ο αναισθησιολόγος σας θα σας ενημερώσει αναλυτικότερα.
2.     Γενικές επιπλοκές χειρουργικών επεμβάσεων.
·        Πόνος. Αντιμετωπίζεται με την χορήγηση αναλγησίας την οποία είναι σημαντικό να παίρνετε.
·        Επιλοίμωξη χειρουργικού τραύματος (σε < 1 στις 1000 επεμβάσεις). Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική θεραπεία, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται και χειρουργική έκπλυση του τραύματος.
·        Σχηματισμός χειλοειδούς κατά την επούλωση τραύματος. Πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό στις αρθροσκοπήσεις λόγω των μικρών τομών. Καμιά φορά μπορεί να υπάρχει ένα μικρό εξόγκωμα για λίγες εβδομάδες.
·        Σχηματισμός πηγμάτων αίματος στα κάτω άκρα (εν τω βάθει θρόμβωση). Μέσω της αιματικής κυκλοφορίας έμβολα μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Αυτή είναι μια πολύ σπάνια επιπλοκή, αλλά αν έχετε κάποια προδιάθεση για αυτό θα σας χορηγηθεί φαρμακευτική προφύλαξη.
3.     Επιπλοκές ειδικές της αρθροσκόπησης.
 ·        Αίμαρθρο. Μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο και πρήξιμο στο γόνατο και ίσως να χρειαστεί κι άλλη αρθροσκόπηση προκειμένου να εκπλυθεί το γόνατο.
·        Σημαντικό οίδημα. Εξαρτάται από το τύπο της επέμβασης. Μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να υποχωρήσει.
·        Επιλοίμωξη. Είναι εξαιρετικά σπάνια αλλά όταν συμβεί μπορεί να χρειαστεί πάλι έκπλυση του γόνατος και αντιβιοτική θεραπεία.
 Σαν επιπλοκή θα μπορούσε να θεωρηθεί και η πιθανότητα η αρθροσκόπηση να μη δείξει κάποιο πρόβλημα που να μπορεί να διορθωθεί, αλλά τα συμπτώματα να επιμένουν.
 Σπάνια μπορεί να σπάσουν τα αρθροσκοπικά εργαλεία και να χρειαστεί να αφαιρεθούν από την άρθρωση.

 Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί η επέμβαση να μην μπορεί να διεκπεραιωθεί αρθροσκοπικά και να χρειαστεί ανοιχτή προσπέλαση. Αυτό υπάρχει πιθανότητα να συμβεί σε κάθε αρθροσκόπηση χωρίς να σημαίνει ότι υπήρξε κάποια επιπλοκή. Στην περίπτωση της ανοιχτής επέμβασης η ανάρρωση σας θα είναι λίγο πιο επώδυνη και θα χρειαστείτε ακινητοποίηση, φυσικοθεραπεία και πατερίτσες για μεγαλύτερο διάστημα.

Προεγχειρητικός έλεγχος
 Θα γίνει έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Θα χρειαστούν καινούργιες ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος. Θα ληφθεί το ιατρικό ιστορικό σας και θα δοθεί έμφαση σε:
·        Καρδιακά προβλήματα
·        Άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα
·        Αλλεργικές αντιδράσεις σε προηγούμενες αναισθησίες.
 Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη θα πρέπει να αναβληθεί η επέμβασή σας. Για αυτό αν έχετε κάποια λοίμωξη, όπως κάποιο κρυολόγημα, πριν την άφιξή σας στο νοσοκομείο, παρακαλώ ενημερώστε μας.
 Αν παίρνετε κάποια φάρμακα φέρτε τα μαζί σας κατά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο.
 Αν είστε καπνιστής καλό είναι να διακόψετε το κάπνισμα πριν το χειρουργείο για να μειώσετε τις πιθανότητες λοίμωξης του αναπνευστικού μετά το χειρουργείο.
Οδηγίες για πριν το χειρουργείο
 Οι περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται με αυθημερόν εισαγωγή και πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία. Για αυτό μην πιείτε και μη φάτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας.
Τι να φέρετε στο νοσοκομείο
 Μπορείτε να φέρετε τα προσωπικά σας είδη. Η παραμονή σας στο νοσοκομείο είναι συνήθως μιας ημέρας. Φέρτε επίσης και τα φάρμακά σας, εάν παίρνετε, και πάρτε τα όπως σας έχει συσταθεί από το χειρουργό και τον αναισθησιολόγο σας.
 Φροντίστε να σας συνοδέψει κάποιος στο σπίτι αν φύγετε αυθημερόν. Δεν επιτρέπεται να φύγετε μόνοι σας από το νοσοκομείο, ούτε να οδηγήσετε, αφού μπορεί να είστε ακόμη υπό την επήρεια των αναισθησιολογικών φαρμάκων.
Μετά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο
 Μετά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο θα έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε αν έχετε κάποια απορία. Μπορεί να σας επισκεφτεί ο φυσικοθεραπευτής για να σας δείξει κάποιες απλές ασκήσεις και πως να χρησιμοποιείτε τις πατερίτσες, αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει μετά το χειρουργείο.

 Πριν την επέμβαση θα σας εξετάσει ο αναισθησιολόγος και θα σας εξηγήσει το είδος της αναισθησίας στην οποία θα υποβληθείτε. Μπορείτε να ρωτήσετε ότι απορίες έχετε όσον αφορά την αναισθησία και την αναλγησία μετά τη επέμβαση. Μπορεί και να σας χορηγηθεί κάποιο ελαφρό ηρεμιστικό προεγχειρητικά. Θα σας μεταφέρουν στο χειρουργείο με φορείο.

Πως γίνεται η αρθροσκόπηση;
 Η αρθροσκόπηση μπορεί να γίνει με διάφορες αναισθησιολογικές τεχνικές και διαρκεί 30-60 λεπτά ανάλογα με την επέμβαση. Ο αναισθησιολόγος θα σας εξηγήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 Υπό  αναισθησία ο χειρουργός ελέγχει τη σταθερότητα της άρθρωσης και το εύρος κίνησης. Μια ενδοσκοπική κάμερα εισάγετε στο γόνατο μέσω μικρών τομών. Ελέγχεται το εσωτερικό της άρθρωσης και προχωράμε στην κατάλληλη αντιμετώπιση. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται συρραφή των μικρών οπών και ελαφριά περίδεση του τραύματος.
Μετά την επέμβαση
 Μετά την επέμβαση θα μείνετε λίγο στην ανάρρωση του χειρουργείου για παρακολούθηση. Όταν θα νοιώθετε άνετα θα μεταφερθείτε στην κλινική. Εκεί θα ελεγχθείτε πάλι για τα ζωτικά σας σημεία και γενικά για την κατάστασή σας.
 Πριν την αποχώρησή σας από το νοσοκομείο θα σας ζητηθεί να περπατήσετε. Ίσως νοιώσετε λίγο κουρασμένος ή ζαλισμένος ,αλλά αυτό είναι φυσιολογικό ύστερα από την αναισθησία. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει πως να χρησιμοποιείσετε τις πατερίτσες και ορισμένες ασκήσεις που θα μπορείτε να κάνετε σπίτι. Συνήθως δεν χρειάζεται περαιτέρω φυσικοθεραπεία αλλά κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει για ταχύτερη ανάρρωση.
 Θα σας χορηγηθεί αναλγητική αγωγή. Καλό θα ήταν να αποφύγετε αλκοολούχα ποτά όσο παίρνετε αγωγή. Όσο θα αναρρώνετε θα είναι αρκετό ένα σκεύασμα παρακεταμόλης για να αντιμετωπίζετε τον πόνο.
Οδηγίες για την ανάρρωσή σας
 Μπορεί να νοιώθετε λίγο ζαλισμένος τις επόμενες 24-48 ώρες για αυτό κάποιος θα πρέπει να σας προσέχει στο σπίτι. Θα μπορείτε να φορτίζετε μερικώς το σκέλος, όπως θα σας έχει συσταθεί από το γιατρό σας. Κρατήστε τις γάζες καθαρές και στεγνές και μην τις βγάλετε μέχρι την επόμενη αλλαγή. Μπορείτε να πλυθείτε, αλλά καλύψτε με ένα αδιάβροχο την περίδεση του τραύματος.
 Μπορεί να λερωθούν οι γάζες με λίγο αίμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Αν όμως συνεχίσει να αιμορραγεί το τραύμα και ύστερα από τις 12 ώρες παρακαλώ ενημερώστε μας.
 Κρατήστε το πόδι σας λίγο ψηλά (με ένα μαξιλάρι από κάτω). Εφαρμογή λίγου πάγου τις πρώτες 48 ώρες μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο. Η ανάρροπη θέση του ποδιού σας βοηθάει να αποφύγετε μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Αμφιβολίες; – Επικοινωνήστε μαζί μας
 Επικοινωνήστε μαζί μας αν κάτι από τα παρακάτω σας απασχολεί:
·        Επίμονο οίδημα
·        Μούδιασμα ή πόνος που δεν υποχωρεί παρά την ανάροπη θέση του ποδιού και την αναλγησία
·        Γάζες λερωμένες με υγρά τραύματος που μυρίζουν άσχημα
·        Πυρετός πάνω από 38,5° C. 
ΑΣΚΗΣΕΙΣ
 Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις που μπορεί να τροποποιηθούν από τον χειρουργό σας ή τον φυσικοθεραπευτή σας ανάλογα με την περίσταση.
Τετρακέφαλος
arthros6
Ο τετρακέφαλος μυς βρίσκετε μπροστά από το γόνατο. Όταν το σφίγγετε μετακινείται η επιγονατίδα. Κρατείστε αυτή την σύσπαση, μετρήστε μέχρι το πέντε και χαλαρώστε. Αυτή η άσκηση γίνεται με το πόδι σε έκταση και μπορείτε να την κάνετε όρθιος, καθιστός ή ξαπλωμένος.
Έκταση γόνατος
 arthros7
 Ξαπλώστε στην πλάτη σας και τοποθετείστε μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από το γόνατο ώστε να λυγίσει ελαφρά. Ανασηκώστε την πτέρνα σας ώστε να τεντώσει το γόνατο. Μετρήστε μέχρι το πέντε και χαλαρώστε.  
 Ανύψωση ποδιού σε έκταση
 arthros8
Ξαπλώστε στην πλάτη σας με το αντίθετο γόνατο λυγισμένο. Ανυψώστε το πόδι τεντωμένο έως λίγο χαμηλότερα από το άλλο γόνατο. Μετρήστε μέχρι το 3-5 και χαλαρώστε. Μπορείτε  να προσθέσετε βάρος στην ποδοκνημική σας. Ξεκινήστε με 0,5-1 κιλό και σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε το βάρος. Ξεκουραστείτε για μισό λεπτό μεταξύ των ασκήσεων των 10 επαναλήψεων.
Διάταση οπίσθιων μηριαίων

 arthros9

Τοποθετήστε το πόδι σε έκταση σε μια επίπεδη επιφάνεια και το αντίθετο πόδι στο πλάϊ. Σκύψτε αργά εμπρός μέχρι να νοιώσετε να τεντώνει η μέση σας και το πίσω μέρος του γόνατος. Μετρήστε μέχρι το 10 και χαλαρώστε. Όσο κάνετε την άσκηση κρατήστε το πηγούνι ψηλά και την μέση ίσια, χωρίς να καμπουριάζετε.

Περιπτώσεις ασθενών