Διάγνωση-Θεραπεία
Στο γόνατό μας υπάρχουν δύο μηνίσκοι οι οποίοι είναι σα «μαξιλαράκια» που βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Ο ένας μηνίσκος βρίσκεται στο μέσα μέρος του γόνατος (έσω μηνίσκος) και ο άλλος είναι στο έξω μέρος του γόνατος (έξω μηνίσκος).
Τι κάνει ο μηνίσκος;
Η λειτουργία του μηνίσκου είναι να διανέμει ομοιόμορφα τα φορτία βάρους της άρθρωσης και να σταθεροποιεί το γόνατο. Όταν ο μηνίσκος δεν υπάρχει τα φορτία περνάνε κατευθείαν από οστό σε οστό ασκώντας ανόμοιες πιέσεις στις αρθρικές επιφάνειες της άρθρωσης, το οποίο οδηγεί σε πρώϊμη εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Γι’ αυτό, η λειτουργία του μηνίσκου είναι κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία όλης της άρθρωσης.
Ο μηνίσκος έχει σχήμα μισοφέγγαρου αν το δούμε από πάνω και σφηνοειδές από το πλάϊ. Αυτή η μορφολογία του μηνίσκου βοηθάει στο να σταθεροποιεί την στρογγυλή αρθρική επιφάνεια του μηριαίου πάνω στην επίπεδη αρθρική επιφάνεια της κνήμης.
Ο μηνίσκος θρέφεται από μικρά αγγεία στην περιφέρειά του και από διάχυση στο κεντρικό (ανάγγειο) μέρος του . Ο μηνίσκος δεν έχει την ικανότητα επούλωσης όταν η βλάβη συμβαίνει στο ανάγγειο τμήμα του.
Πως συμβαίνει μια βλάβη στο μηνίσκο;
Οι δύο συνηθέστερες αιτίες κάκωσης μηνίσκου είναι: α) η τραυματική, που συμβαίνει συχνά σε αθλητές και β) η εκφυλιστική, που παρατηρείται σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ο πιο συχνός μηχανισμός κάκωσης είναι η άσκηση στροφικών δυνάμεων με το γόνατο λυγισμένο. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν και άλλες βλάβες στο γόνατο όπως ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου.
Τι συμπτώματα έχω λόγω της βλάβης του μηνίσκου μου;
Όταν συμβεί η ρήξη ο ασθενής συνήθως αισθάνεται πόνο και το γόνατο πρήζεται. Άλλα πιθανά ενοχλήματα είναι το γόνατο να μπλοκάρει ή να μην τεντώνεται. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί ένα ελεύθερο τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται και μπλοκάρει την άρθρωση.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα βλάβης μηνίσκου είναι:
· Πόνος στο γόνατο
· Πρήξιμο γόνατος
· Ευαισθησία όταν πιέζεται ο μηνίσκος
· Αίσθηση ότι κάτι «σκαλώνει» στο γόνατο
· Μειωμένο εύρος κίνησης του γόνατος.
Διάγνωση της βλάβης του μηνίσκου.
Όποιος ασθενής παραπονιέται για πόνο στο γόνατο πρέπει να εκτιμηθεί για ενδεχόμενη βλάβη του μηνίσκου. Η διαφοροποίηση των ασθενών που πάσχουν από ρήξη μηνίσκου από εκείνους που έχουν άλλες αιτίες πόνου στο γόνατο γίνεται με την λήψη προσεκτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση θα γίνουν ειδικά τεστ που μπορούν να αναδείξουν τη βλάβη του μηνίσκου.
Ο ακτινολογικός έλεγχος και η μαγνητική τομογραφία (MRI) βοηθάνε στη διάγνωση. Στον ακτινολογικό έλεγχο μπορούν να παρατηρηθούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο γόνατο. Με τη μαγνητική τομογραφία ελέγχονται οι μηνίσκοι καθώς και άλλες δομές του γόνατος, όπως οι χιαστοί σύνδεσμοι, ο αρθρικός χόνδρος κ.ά. Παρόλ’αυτά η παρατήρηση μιας βλάβης του μηνίσκου στη μαγνητική τομογραφία δεν σημαίνει ότι χρειάζεται απαραίτητα χειρουργική αποκατάσταση ο μηνίσκος. Η αντιμετώπιση μιας βλάβης του μηνίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δε χρήζουν όλες χειρουργικής επέμβασης.
Αντιμετώπιση της βλάβης του μηνίσκου.
Η αντιμετώπιση της βλάβης του μηνίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος της βλάβης, το επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς και η ανταπόκριση στην συντηρητική θεραπεία. Όταν χρειάζεται επέμβαση η συνηθέστερη είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του μηνίσκου (τμηματική μηνισκεκτομή). Άλλες επεμβάσεις είναι η συρραφή του μηνίσκου (μηνισκοσυρραφή) και η μεταμόσχευση του μηνίσκου που επίσης γίνονται αρθροσκοπικά.
Η ανάρρωση ποικίλει ανάλογα με την επέμβαση. Όταν πρόκειται για μηνισκεκτομή η ανάρρωση είναι λίγων ημερών. Όταν γίνεται μηνισκοσυρραφή ή συνυπάρχουν κι άλλες βλάβες στο γόνατο (όπως χόνδρινο έλλειμα, ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου), ασφαλώς, το γόνατο θα πρέπει να προστατευτεί για μεγαλύτερο διάστημα.
Την καλύτερη αντιμετώπιση για την βλάβη του μηνίσκου καθορίζεται ύστερα από συζήτηση με τον ιατρό σας.
Περιπτώσεις ασθενών