Περιπτώσεις Παιδοορθοπεδικής

Σύχρονες αντιμετωπίσεις παιδοορθοπεδικών παθήσεων

Παθήσεις παίδων

Παιδική σκολίωση

Το σύστημα Shilla στην αντιμετώπιση της παιδικής σκολίωσης

shilla1Το αυτο-εκπτυσσόμενο σύστημα (Shilla) για σκολίωση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εμάς, το 2012, με πολύ καλά αποτελέσματα. Το σύστημα αυτό επιτρέπει να διορθώσουμε την σκολίωση χωρίς όμως να “δέσουμε” την σπονδυλική στήλη. Έτσι η σπονδυλική στήλη αναπτύσεται φυσιολογικά.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Shilla σε παιδί με σύνδρομο Marfan

shilla1 Ένα κοριτσάκι 7 ετών με σύνδρομο Μάρφαν είχε μια σκολίωση 50°. Επίσης λόγω του συνδρόμου είχε ανεπάρκεια μητροειδούς καρδιακής βαλβίδας και ανεύρυσμα αορτής, καταστάσεις αποτρεπτικές για ένα μεγάλο χειρουργείο. Το κοριτσάκι αυτό αντιμετωπίστηκε με το σύστημα Shilla και η σκολίωση διορθώθηκε στις 20°. Η σπονδυλική στήλη συνέχισε να αναπτύσσεται και δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής άλλη επέμβαση.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Shilla σε παιδί με σύνδρομο horizzontal gaze paralysis

shilla2 Ένα αγόρι 8 ετών με ένα σπάνιο σύνδρομο (horizzontal gaze paralysis) και σκολίωση, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με το σύστημα Shilla. Η σκολίωση από 72° διορθώθηκε στις 22°. Το παιδί σε 6 μήνες ψήλωσε περίπου 10 εκατοστά και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη ράβδο με μια μακρύτερη.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Shilla σε παιδί με εγκεφαλική παράλυση

shilla3 Ένα κορίτσι 7 ετών που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και σκολίωση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με το σύστημα Shilla. Η σκολίωση διορθώθηκε από τις 50° στις 17°.

 

Θεραπεία Ponseti για ραιβοϊπποποδία

Θεραπεία Ponseti

Η θεραπεία Ponseti είναι μια συντηρητική θεραπεία της βρεφικής ραιβοϊπποποδίας που γίνεται με τη διαδοχική τοποθέτηση διορθωτικών γύψων ανά εβδομάδα. Η θεραπεία αυτή στην ουσία αντικατέστησε την χειρουργική αντιμετώπιση που γινόταν παλαιότερα αφήνοντας ένα δύσκαμπτο μετεγχειρητικό πόδι.

ponseti

Η θεραπεία αυτή έχει άριστα αποτελέσματα όπως βλέπεται και στον παραπάνω μικρό μας ασθενή.

Επέμβαση ραιβοϊπποποδίας

Ραιβοϊπποποδία

clumb1

Ένα κοριτσάκι 5 1/2 ετών γεννήθηκε με μηνιγγομυελοκήλη, υδροκεφαλία για τα οποία χειρουργήθηκε άμεσα. Λόγω της ραιβοϊπποποδίας και της μυϊκής αδυναμίας των κάτω άκρων η μικρή δεν είχε περπατήσει ποτέ. Μετά την χειρουργική διόρθωση και με μια ειδική “στράτα” η μικρή περπάτησε για πρώτη φορά στη ζωή της.


 

clumb2

Ένα αγόρι 10 ετών προσήλθε με παραμελημένη ραιβοϊπποποδία γιατί κουραζόνταν στο περπάτημα. Οι γονείς ήταν απελπισμένοι γιατί σε άλλα κέντρα τους είχαν αποτρέψει από μια χειρουργική διόρθωση. Στη δεξιά φωτογραφία βλέπεται τη θεαματική χειρουργική διόρθωση που έγινε.

Επιμήκυνση οστών σε νανισμό

Επιμήκυνση οστών σε νανισμό

nan

Σε ένα αγόρι 6 ετών που πάσχει από νανισμό (σπονδυλοεπιφυσιακή δυσπλασία) έγινε επιμήκυνση 6 εκατοστών στις κνήμες μια τεχνική μονόπλευρης εξωτερικής οστεοσύνθεσης και ενδομυελικού ήλου. Στη συνέχεια έγινε προσωρινή ημιεπιφυσιόδεση των κνημών για να αντιμετωπιστεί η βλαισογονία του.

Ατελής οστεογένεση

Ατελής οστεογένεση

Η ατελής οστεογένεση είναι μια πάθηση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο βρίσκεται στον συνδετικό μας ιστό όπως στις αρθρώσεις, στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. Η πάθηση αυτή κάνει τα οστά εύθραυστα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποφέρουν από πολλά κατάγματα που συμβαίνουν με ασήμαντη βία και οστική παραμόρφωση κυρίως των μακρών οστών.

fd

Ο μικρός μα ασθενής αντιμετωπίστηκε με ειδικές τηλεσκοπικές ράβδους (Fussier-Duval) προκειμένου να διορθωθούν τα μηριαία οστά και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (διφωσφονικά) προκειμένου να αποτρέψουμε άλλα κατάγματα.

Διφυής αντίχειρας

Διφυής αντίχειρας

double thump

Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε με δυφυή αντίχειρα και αντιμετωπίστηκε σε ηλικία 4 1/2 μηνών.

Τραύμα-κατάγματα παίδων

Ρήξη πρόσθιου χιαστού σε παιδιά

Ρήξη πρόσθιου χιαστού σε παιδιά

acl

Ένα παιδί 12 ετών υπέστει ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου κατά τη διάρκεια ποδοσφαίρου. Αντιμετωπίστηκε με αρθροσκοπική αποκατάσταση και γύρισε σε πλήρεις αθλητικές δραστηριότητες σε 4 μήνες.

Ρήξη μηνίσκου σε παιδιά

Ρήξη μηνίσκου σε παιδιά

men

Ένα κορίτσι 10 ετών υπέστει ρήξη του έσω μηνίσκου. Στα παιδιά προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο γίνεται τους μηνίσκους. Πράγματι, σε αυτό το παιδί δεν χρειάστηκε να αφαιρέσουμε καθόλου κομάτι του μηνίσκο το οποίο διατηρήθηκε με συρραφή.

Κάταγμα κνημιαίας άκανθας σε παιδί

Κάταγμα κνημιαίας άκανθας σε παιδί

acantha1

acantha2

Ένα κορίτσι 10 ετών υπέστει κάταγμα της κνημιαίας άκανθας και ρήξη του έσω μηνίσκου. Αντιμετωπίστηκε με αρθροσκοπική καθήλωση του κατάγματος και μηνισκοσυρραφή.

Οστεοχόνδρινα κατάγματα γόνατος

Οστεοχόνδρινα κατάγματα γόνατος

Τα οστεοχόνδρινα κατάγματα στα παιδιά συνήθως διαφεύγουν καθώς δεν φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες. Τα ελεύθερα τεμάχια μεσα στην άρθρωση μπορεί την φθείρουν και να προκαλέσουν πρώιμες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Για αυτό το λόγο αυτά τα τεμάχια πρέπει είτε να αφαιρούνται είτε να καθηλώνονται στη θέση τους. Παρακάτω βλέπετε στιγμιότυπα από διάφορες τέτοιες αρθροσκοπικές επεμβάσεις.

ox

Οστεοχόνδρινες βλάβες ποδοκνημικής

Οστεοχόνδρινες βλάβες ποδοκνημικής-Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής

Τα οστεοχόνδρινα κατάγματα και η σκαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα της ποδοκνημικής στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά με καθαρισμό της άρθρωσης, τρυπανισμούς ή μεταμόσχευση υγιούς χόνδρου στη περιοχή της βλάβης.

ankle1

ankle2

ankle3

Αρθροσκοπική μεταμόσχευση χόνδρου (mosaic plasty) σε ποδοκνημική άρθρωση.

Αρθροσκόπηση καρπού για ρήξη ινοχόνδρινου τριγώνου

Αρθροσκόπηση καρπού

wrist

Ένα αγόρι 14 ετών υπέστει ρήξη του ινοχόνδρινου τριγώνου στο καρπό προ 2μήνου κατά τη διάρκεια βόλλεϊ. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με ακινητοποίηση χωρίς αποτελέσματα. Στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε με αρθροσκοπική συρραφή της βλάβης. Ο νεαρός επέστρεψε στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 4 μήνες.

Κατάγματα μακρών οστών

Κατάγματα μακρών οστών

Τα κατάγματα των μακρών οστών στα παιδιά μπορούν να αντιμετωπιστών με ελαστική ενδομυελική ήλωση. Αυτό προσφέρει γρηγορότερη κινητοποίηση και ταχύτερη αποκατάσταση των παιδιών. Η επέμβαση αυτή γίνεται με μια μικρή τομή 2-3 εκ. σε αντίθεση με τις εκτεταμένες χειρουργικές τομές που χρειάζονται στους ενήλικες.

Κάταγμα κλείδας

p5

Ένα αγόρι 12 ετών υπέστει κάταγμα κλείδας στο μπάσκετ. Αντιμετωπίστηκε με κλειστή ανάταξη και σταθεροποίηση με διαδερμική, ενδομυελική βελόνα.


Κάταγμα άνω μετάφυσης βραχιονίου

p7

Ένα κοριτσάκι 5 1/2 χρονών υπέστει κάταγμα της άνω μετάφυσης του βραχιονίου και αντιμετωπίστηκε με κλειστή ανάταξη και ενδομυελική ήλωση.


Υπερκονδύλιο κάταγμα αγκώνα.

Αυτά είναι τα συχνότερα κατάγματα στα παιδιά. Συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με κλειστή ανάταξη και συγκράτηση με βελόνες, όπως στην παρακάτω περίπτωση.

p6


Κάταγμα αντιβραχίου

p4

Αντιμετώπιση κατάγματος κερκίδας-ωλένης με ελαστική ενδομυελική ήλωση.


Κάταγμα μηριαίου

p2

Αντιμετώπιση κατάγματος μηριαίου σε παιδί με ελαστική ενδομυελική ήλωση.


Κάταγμα κνήμης

p3

Αντιμετώπιση κατάγματος κνήμης σε παιδί με ελαστική ενδομυελική ήλωση.