Σύχρονες αντιμετωπίσεις παιδοορθοπεδικών παθήσεων
Το αυτο-εκπτυσσόμενο σύστημα (Shilla) για σκολίωση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εμάς, το 2012, με πολύ καλά αποτελέσματα. Το σύστημα αυτό επιτρέπει να διορθώσουμε την σκολίωση χωρίς όμως να “δέσουμε” την σπονδυλική στήλη. Έτσι η σπονδυλική στήλη αναπτύσεται φυσιολογικά.
Ένα κοριτσάκι 7 ετών με σύνδρομο Μάρφαν είχε μια σκολίωση 50°. Επίσης λόγω του συνδρόμου είχε ανεπάρκεια μητροειδούς καρδιακής βαλβίδας και ανεύρυσμα αορτής, καταστάσεις αποτρεπτικές για ένα μεγάλο χειρουργείο. Το κοριτσάκι αυτό αντιμετωπίστηκε με το σύστημα Shilla και η σκολίωση διορθώθηκε στις 20°. Η σπονδυλική στήλη συνέχισε να αναπτύσσεται και δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής άλλη επέμβαση.
Ένα αγόρι 8 ετών με ένα σπάνιο σύνδρομο (horizzontal gaze paralysis) και σκολίωση, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με το σύστημα Shilla. Η σκολίωση από 72° διορθώθηκε στις 22°. Το παιδί σε 6 μήνες ψήλωσε περίπου 10 εκατοστά και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη ράβδο με μια μακρύτερη.
Η θεραπεία Ponseti είναι μια συντηρητική θεραπεία της βρεφικής ραιβοϊπποποδίας που γίνεται με τη διαδοχική τοποθέτηση διορθωτικών γύψων ανά εβδομάδα. Η θεραπεία αυτή στην ουσία αντικατέστησε την χειρουργική αντιμετώπιση που γινόταν παλαιότερα αφήνοντας ένα δύσκαμπτο μετεγχειρητικό πόδι.
Η θεραπεία αυτή έχει άριστα αποτελέσματα όπως βλέπεται και στον παραπάνω μικρό μας ασθενή.
Ένα κοριτσάκι 5 1/2 ετών γεννήθηκε με μηνιγγομυελοκήλη, υδροκεφαλία για τα οποία χειρουργήθηκε άμεσα. Λόγω της ραιβοϊπποποδίας και της μυϊκής αδυναμίας των κάτω άκρων η μικρή δεν είχε περπατήσει ποτέ. Μετά την χειρουργική διόρθωση και με μια ειδική “στράτα” η μικρή περπάτησε για πρώτη φορά στη ζωή της.
Ένα αγόρι 10 ετών προσήλθε με παραμελημένη ραιβοϊπποποδία γιατί κουραζόνταν στο περπάτημα. Οι γονείς ήταν απελπισμένοι γιατί σε άλλα κέντρα τους είχαν αποτρέψει από μια χειρουργική διόρθωση. Στη δεξιά φωτογραφία βλέπεται τη θεαματική χειρουργική διόρθωση που έγινε.
Σε ένα αγόρι 6 ετών που πάσχει από νανισμό (σπονδυλοεπιφυσιακή δυσπλασία) έγινε επιμήκυνση 6 εκατοστών στις κνήμες μια τεχνική μονόπλευρης εξωτερικής οστεοσύνθεσης και ενδομυελικού ήλου. Στη συνέχεια έγινε προσωρινή ημιεπιφυσιόδεση των κνημών για να αντιμετωπιστεί η βλαισογονία του.
Η ατελής οστεογένεση είναι μια πάθηση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο βρίσκεται στον συνδετικό μας ιστό όπως στις αρθρώσεις, στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. Η πάθηση αυτή κάνει τα οστά εύθραυστα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποφέρουν από πολλά κατάγματα που συμβαίνουν με ασήμαντη βία και οστική παραμόρφωση κυρίως των μακρών οστών.
Ο μικρός μα ασθενής αντιμετωπίστηκε με ειδικές τηλεσκοπικές ράβδους (Fussier-Duval) προκειμένου να διορθωθούν τα μηριαία οστά και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (διφωσφονικά) προκειμένου να αποτρέψουμε άλλα κατάγματα.
Τα οστεοχόνδρινα κατάγματα στα παιδιά συνήθως διαφεύγουν καθώς δεν φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες. Τα ελεύθερα τεμάχια μεσα στην άρθρωση μπορεί την φθείρουν και να προκαλέσουν πρώιμες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Για αυτό το λόγο αυτά τα τεμάχια πρέπει είτε να αφαιρούνται είτε να καθηλώνονται στη θέση τους. Παρακάτω βλέπετε στιγμιότυπα από διάφορες τέτοιες αρθροσκοπικές επεμβάσεις.
Τα οστεοχόνδρινα κατάγματα και η σκαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα της ποδοκνημικής στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά με καθαρισμό της άρθρωσης, τρυπανισμούς ή μεταμόσχευση υγιούς χόνδρου στη περιοχή της βλάβης.
Αρθροσκοπική μεταμόσχευση χόνδρου (mosaic plasty) σε ποδοκνημική άρθρωση.
Ένα αγόρι 14 ετών υπέστει ρήξη του ινοχόνδρινου τριγώνου στο καρπό προ 2μήνου κατά τη διάρκεια βόλλεϊ. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με ακινητοποίηση χωρίς αποτελέσματα. Στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε με αρθροσκοπική συρραφή της βλάβης. Ο νεαρός επέστρεψε στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 4 μήνες.
Τα κατάγματα των μακρών οστών στα παιδιά μπορούν να αντιμετωπιστών με ελαστική ενδομυελική ήλωση. Αυτό προσφέρει γρηγορότερη κινητοποίηση και ταχύτερη αποκατάσταση των παιδιών. Η επέμβαση αυτή γίνεται με μια μικρή τομή 2-3 εκ. σε αντίθεση με τις εκτεταμένες χειρουργικές τομές που χρειάζονται στους ενήλικες.
Ένα αγόρι 12 ετών υπέστει κάταγμα κλείδας στο μπάσκετ. Αντιμετωπίστηκε με κλειστή ανάταξη και σταθεροποίηση με διαδερμική, ενδομυελική βελόνα.
Ένα κοριτσάκι 5 1/2 χρονών υπέστει κάταγμα της άνω μετάφυσης του βραχιονίου και αντιμετωπίστηκε με κλειστή ανάταξη και ενδομυελική ήλωση.
Αυτά είναι τα συχνότερα κατάγματα στα παιδιά. Συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με κλειστή ανάταξη και συγκράτηση με βελόνες, όπως στην παρακάτω περίπτωση.
Αντιμετώπιση κατάγματος κερκίδας-ωλένης με ελαστική ενδομυελική ήλωση.
Αντιμετώπιση κατάγματος μηριαίου σε παιδί με ελαστική ενδομυελική ήλωση.
Αντιμετώπιση κατάγματος κνήμης σε παιδί με ελαστική ενδομυελική ήλωση.