Υπερηχογράφημα ισχίων και σπονδυλικής στήλης νεογνών

Ενημερωτικό φυλλάδιο

 

us3

Το υπερηχογράφημα ισχίων στα νεογνά αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του ελέγχου των ισχίων στα νεογέννητα μωρά. Την ίδια σημασία έχει και το υπερηχογράφημα της σπονδυλικής στήλης στα νεογνά που μόλις τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται στο ελλαδικό χώρο. Η σημασία του ‘screening’ των νεογέννητων μωρών έγκειται στο ότι μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως καταστάσεις που αν αντιμετωπιστούν άμεσα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα ενώ αν διαγνωστούν αργά δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Το υπερηχογράφημα γίνεται με μια ειδική συσκευή υπέρηχων που μετατρέπει τα ευρήματα σε εικόνα. Το μωρό είναι ξύπνιο και καλό είναι να έχει μόλις φάει για να είναι ήρεμο κατά την εξέταση.

Νεογνικός έλεγχος ισχίων.

Το υπερηχογράφημα θα συμπληρώσει τον κλινικό έλεγχο και είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του παιδοορθοπαιδικού (ή σε συνεργασία με τον ακτινολόγο) που εκτός από την διάγνωση θα τον βοηθήσει και στην πορεία της θεραπείας. Με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος, μπορούν να διαγνωστούν τύποι δυσπλαστικής κοτύλης που αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως με κηδεμόνα απαγωγής ισχίων (ιμάντες Pavlik ή Tubingen) η σωστή θέση της μηριαίας κεφαλής επιτρέπει την σωστή και τη φυσιολογική ανάπτυξη της κοτύλης. Αν αντιθέτως σε ένα βρέφος δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση το ισχίο δεν θα αναπτυχθεί φυσιολογικά και σε μεγαλύτερη ηλικία θα του προκαλέσει προβλήματα στη βάδιση και πόνο στην άρθρωση που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η αντιμετώπιση του δυσπλαστικού ισχίου σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι χειρουργική που, δυστυχώς, έχει μέτρια αποτελέσματα.

us4

Οι 4 τύποι μορφολογίας ισχίου που μπορούν να ελεγχθούν με το υπερηχογράφημα. Ο πρώτος τύπος αντιστοιχεί στο φυσιολογικό ισχίο.

Νεογνικός έλεγχος σπονδυλικής στήλης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην σπονδυλική στήλη. Με το υπερηχογράφημα της σπονδυλικής στήλης, που θα συμπληρώσει τον κλινικό έλεγχο, μπορούν να διαγνωστούν ανωμαλίες της νωτιαίας χορδής όπως διαστηματομυελία, μυελομηνιγγοκήλη, μυελοκύστη, καθήλωση της νωτιαίας χορδής κ.ά. Αυτές οι ανωμαλίες στη νωτιαία χορδή μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα όπως μυϊκή ατροφία των κάτων άκρων, προβλήματα στη διούρηση και την αφόδευση, πόνο κ.ά. Αν διαγνωστούν εγκαίρως αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και αποκατασταθεί πλήρως η νευρολογική βλάβη. Σε αντίθετη περίπτωση οι νευρολογικές βλάβες γίνονται μόνιμες και δεν υπάρχουν θεραπείες.

 

spine_us1

Υπερηχογραφική απεικόνιση του μυελικού κώνου.