Περιπτώσεις Σπονδυλικής Στήλης

Μοντέρνες τεχνικές αντιμετώπισης παθήσεων σπονδυλικής στήλης

Παιδική Σκολίωση

Το σύστημα Shilla στην αντιμετώπιση της παιδικής σκολίωσης

shilla1Το αυτο-εκπτυσσόμενο σύστημα (Shilla) για σκολίωση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εμάς, το 2012, με πολύ καλά αποτελέσματα. Το σύστημα αυτό επιτρέπει να διορθώσουμε την σκολίωση χωρίς όμως να “δέσουμε” την σπονδυλική στήλη. Έτσι η σπονδυλική στήλη αναπτύσεται φυσιολογικά.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Shilla σε παιδί με σύνδρομο Marfan

shilla1 Ένα κοριτσάκι 7 ετών με σύνδρομο Μάρφαν είχε μια σκολίωση 50°. Επίσης λόγω του συνδρόμου είχε ανεπάρκεια μητροειδούς καρδιακής βαλβίδας και ανεύρυσμα αορτής, καταστάσεις αποτρεπτικές για ένα μεγάλο χειρουργείο. Το κοριτσάκι αυτό αντιμετωπίστηκε με το σύστημα Shilla και η σκολίωση διορθώθηκε στις 20°. Η σπονδυλική στήλη συνέχισε να αναπτύσσεται και δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής άλλη επέμβαση.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Shilla σε παιδί με σύνδρομο horizzontal gaze paralysis

shilla2 Ένα αγόρι 8 ετών με ένα σπάνιο σύνδρομο (horizzontal gaze paralysis) και σκολίωση, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με το σύστημα Shilla. Η σκολίωση από 72° διορθώθηκε στις 22°. Το παιδί σε 6 μήνες ψήλωσε περίπου 10 εκατοστά και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη ράβδο με μια μακρύτερη.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Shilla σε παιδί με εγκεφαλική παράλυση

shilla3 Ένα κορίτσι 7 ετών που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και σκολίωση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με το σύστημα Shilla. Η σκολίωση διορθώθηκε από τις 50° στις 17°.

Εβηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση

Η πρώτη επέμβαση σκολίωσης στην Ελλάδα με το σύστημα Apifix.

Για πρώτηapi1 φορά στην Ελλάδα, το 2014, πραγματοποιήθηκε μια επέμβαση της σπονδυλικής στήλης όπου χρησιμοποιήθηκε το πρωτοποριακό σύστημα Apifix προκειμένου να διορθωθεί η σκολίωση. Το σύστημα Apifix.Το σύστημα αυτό επιτρέπει μια σταδιακή διόρθωση της σκολίωσης που γίνεται μέσω γυμναστικών ασκήσεων. Το σύστημα αυτό τοποθετείται στην σπονδυλική στήλη διαδερμικά δηλαδή με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας που σημαίνει ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, αμελητέα αιμορραγία και ελάχιστο πόνο μετά την επέμβαση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της ώρας και ο ασθενής την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με το σύστημα Apifix

Apifix4

Η κοπέλα όπου εφαρμόστηκε το σύστημα αυτό για πρώτη φορά, το 2014, είναι μια πανέμορφη νεαρή 18 χρονών στην οποία διαπιστώθηκε μια σκολίωση χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα που επιδεινωνόνταν. Μέσα σε τρείς μήνες η σκολίωση επιδεινώθηκε από 28° σε 32°. Άμεσα μετά την επέμβαση η σκολίωση βελτιώθηκε στις 22° και πρόκειται να βελτιωθεί ακόμη με τις γυμναστικές ασκήσεις. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι πολλαπλά. Καταρχήν, όπως ήδη ειπώθηκε, πρόκειται για μια πολύ μικρή επέμβαση. Δεν «δένει» την σπονδυλική στήλη, της επιτρέπει να αναπτυχθεί και δεν καταργεί την κίνησή της. Μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί μετά την σκελετική ωρίμανση όταν η σπονδυλική στήλη σταθεροποιείται και δεν χρειάζεται πλέον το σύστημα. Η χρήση του μπορεί να καταργήσει την ψυχοφθόρα εφαρμογή του κηδεμόνα για σκολίωσης. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι εφτά στα δέκα παιδιά αναγκάζονται να φορέσουν τον κηδεμόνα σκολίωσης χωρίς να τον χρειάζονται. Επειδή όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος να ξεχωρίσουμε από την αρχή που σχηματίζεται μια σκολίωση ποια παιδιά θα τον χρειαστούν πραγματικά εξακολουθούμε να συστήνουμε τη χρήση του σε όλα τα παιδιά που έχουν μια σκολίωση μεγαλύτερη των 20°. Αυτό γίνεται για να προφυλάξουμε τα παιδιά αυτά που τελικά η σκολίωσή τους έχει τάση να εξελιχθεί. Εναλλακτικά τώρα, με το καινούργιο αυτό σύστημα, μπορούμε απλώς να παρακολουθήσουμε τα παιδιά αυτά και σε αυτά που η σκολίωση εξελιχθεί πάνω από 30° να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό. Το σύστημα Apifix είναι πιο αποτελεσματικό από ένα κηδεμόνα γιατί μπορεί να διορθώσει καλύτερα μια σκολίωση και να σταματήσει την επιδείνωσή της. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό εσωτερικό κηδεμόνα. Το σύστημα αυτό έχει την ικανότητα να εκπτύσσεται με τη βοήθεια γυμναστικών ασκήσεων. Όπως εκπτύσσεται διορθώνει σιγά-σιγά την καμπύλη της σκολίωσης. Από τότε το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε σε πολλά άλλα παιδιά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αντιμετώπιση σκολίωσης με οπίσθια σπονδυλοδεσία.

GemmaΈνα κορίτσι 14 χρονών που έπασχε από Ιδιοπαθή σκολίωση με μια δεξιά θωρακική καμπύλη 60° αποφάσισε να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο του John Radcliffe, Oxford (όπου είχα την τύχη να αναλάβω μαζί με τον μέντορα μου Μr James Wilson-MacDonald). Ύστερα από το χειρουργείο συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό modeling όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.dailymail.co.uk/news/article-1127718/Teenager-reaches-finals-modelling-competition-gains-inches-height-doctors-correct-curved-spine.html

spine1

Μια έφηβη 14 χρονών που υπεβλήθει σε οπίσθια σπονδυλοδεσία λόγω διπλής σκολίωσης. Τώρα σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων.

spine2

Έφηβη 12 ετών που υπεβλήθει σε χειρουργική αποκατάσταση της σκολίωσης.

spine3

Έφηβη 13 ετών που υπεβλήθει σε χειρουργική αποκατάσταση της σκολίωσης.

spine4

Έφηβη 13 ετών που υπεβλήθει σε χειρουργική αποκατάσταση της σκολίωσης.

Σκολίωση Ενηλίκων

Σκολίωση επί εδάφους συνδρόμου Marfan

marfan

Μια νεαρή 24 ετών με  70° σκολίωση επί εδάφους συνδρόμου Μάρφαν υπεβλήθει σε οπίσθια σπονδυλοδεσία. Η σκολίωση διορθώθηκε στις 24°.

Νωτιαία στένωση

Πεταλεκτομή και οπίσθια σπονδυλοδεσία για την αντιμετώπιση νωτιαίας στένωσης

stenosis1

Μια κυρία 61 ετών με νωτιαία στένωση υπεβλήθει σε ευρεία πεταλεκτομή και οπίσθια σπονδυλοδεσία. Ο πόνος και η νευρολογική συμπτωματολογία υφέθηκαν κατόπιν της επέμβασης.

Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης

Μετάσταση οσφυϊκής μοίρας

spinetum2

 

Μια κυρία 41 χρονών έπασχε από μετάσταση στους Ο1 και Ο2 σπονδύλους. Πραγματοποιήθηκε πρόσθια σωματεκτομή και σταθεροποίηση με εκπτυσσόμενο κλωβό.

Χόρδωμα οσφυϊκής μοίρας

spinetum3

 

Μια κυρία 58 ετών πάσχουσα από χόρδωμα οσφυϊκής μοίρας υπεβλήθει σε αφαίρεση της νεοπλασίας και σταθεροποίηση με κλωβό και οπίσθια σπονδυλοδεσία (πρόσθια και οπίσθια προσπέλαση).

Σάρκωμα ιερού

spinetum4

 

Αφαίρεση σαρκώματος ιερού και οπίσθια σπονδυλοδεσία σε γυναίκα 57 ετών.

Λέμφωμα ιερού

spinetum5

 

Αφαίρεση λεμφώματος σε νεαρό 30 ετών. Χρησιμοποιήθηκε ελεύθερο αγγειούμενο οστικό μόσχευμα για την αποκατάσταση του ιερού.

Μετάσταση αυχενικής μοίρας

spinetum6

 

Άνδρας 72 ετών με μετάσταση στον Α2 σπόνδυλο που αντιμετωπίστηκε με ινιο-αυχενική σπονδυλοδεσία.

Ρομποτική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης

Αφαίρεση όγκου Θ1 σπονδύλου με διεγχειρητική πλοήγηση και διεγχειρητική βιντεο-οπτική παρακολούθηση.

nav01

nav02

Άνδρας 68 ετών με μετάσταση στο Θ1 σπόνδυλο. Αντιμετωπίστηκε με αφαίρεση του όγκου και οπίσθια σπονδυλοδεσία ρομποτικά καθοδηγούμενη.

Σπονδυλόπτωση

Σπονδυλόπτωση σε έφηβο 16 ετών

spondylopt1

 

Έφηβος 16 χρονών είχε υπεβληθεί σε οπίσθια σπονδυλοδεσία ‘in situ’ προ 7ετίας λόγω σπονδυλόπτωσης. Υπήρξε αποτυχία των υλικών κα υπεβλήθει σε αναθεώρηση της σπονδυλοδεσίας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σπονδυλόπτωση σε κορίτσι 13 ετών

 

spondylopt2

 

Ένα γλυκύτατο κοριτσάκι 13 χρονών έπασχε από σπονδυλόπτωση. Έγινε ανάταξη της σπονδυλόπτωσης και ευρεία πεταλεκτομή. Παρατηρήθηκε νευρολογική βελτίωση αλλά υπήρξε αποτυχία υλικών και υποτροπή της σπονδυλόπτωσης. Τελικά πραγματοποιήθηκε σπονδυλοδεσία ‘in situ’ και η μικρή αναρρώνει καλά.

Στροφικό Υπεξάρθρημα Αυχένα

Οπίσθια σπονδυλοδεσία Α1-Α2

A1A2(1)

A1A2(2)

 

Μια έφηβη 14 ετών υπέστει τραυματικό υπεξάρθρημα του αυχένα και υπεβλήθει σε οπίσθια σπονδυλοδεσία Α1-Α2.

Αυχενική Μυελοπάθεια

Πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία

 

cerv1

Πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία Α6-Α7 σε γυναίκα 49 ετών.

cerv2

 

Πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία Α5-Α6 σε άνδρα 49 ετών.

Ενδοσκοπική δισκεκτομή

Ενδοσκοπική δισκεκτομή

endo01

endo02

Άνδρας 42 ετών υπεβλήθει σε ενδοσκοπική δισκεκτομή. Έγινε δισκογράφημα και ύστερα αφαιρέθηκε ο δίσκος. Στη συνέχεια εξαχνώθηκαν τα υπολείμματα του δίσκου με ραδιοσυχνότητα και έγινε δισκοπλαστική του ινώδους δακτυλίου. Στη κάτω φωτογραφία φαίνεται η τομή της επέμβασης μια εβδομάδα μετά.