Περιπτώσεις Άνω & Κάτω Άκρου

Μοντέρνες τεχνικές

Άνω άκρο


Αρθροσκόπηση καρπού

Αρθροσκόπηση καρπού

wrist

Ένα αγόρι 14 ετών υπέστει ρήξη του ινοχόνδρινου τριγώνου στο καρπό προ 2μήνου κατά τη διάρκεια βόλλεϊ. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με ακινητοποίηση χωρίς αποτελέσματα. Στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε με αρθροσκοπική συρραφή της βλάβης. Ο νεαρός επέστρεψε στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 4 μήνες.

Κάτω άκρο


Ισχίο

Ολική αρθροπλαστική ισχίου - ALMIS.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου – ALMIS.

Όπως και στο γόνατο έτσι και στο ισχίο προχωρημένες και επώδυνες οστεοαρθρίτιδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ολική αρθροπλαστική. Εμείς έχουμε υοθετήσει την τεχνική ALMIS που έχει περιγράψει ο κ. Χριστοδούλου με τον κ. Διαλέτη. Πρόκειται για μια τεχνική που συνδυάζει μια ατραυματική χειρουργική προσπέλαση και την χρήση εξελιγμένων προθέσεων αρθροπλαστικής ισχίου. Το επακόλουθο είναι ελάχιστη αιμορραγία, βιολογικός σεβασμός των ιστών, ελάχιστη χειρουργική τομή και πρώϊμη κινητοποίηση του ασθενή. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

ALMIS

Γόνατο

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου - βλάβες μηνίσκων - βλάβες χόνδρου

Πλαστική αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

 

ACL4


Συρραφή μηνίσκου.

 

men2


Μεταμόσχευση χονδροκυττάρων.

 

knee1


Λαχνοοζώδη υμενίτιδα γόνατος.

Λαχνοοζώδη υμενίτιδα γόνατος.

Αρθροσκοπική υμενεκτομή.

knee2

Μεταμόσχευση μηνίσκου.

Μεταμόσχευση μηνίσκου.

Κάποιες φορές μετά από εκτεταμένες μηνισκεκτομές είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε τον μηνίσκο με μεταμόσχευση όπως στις 2 παρακάτω περιπτώσεις.

men5

Μεταφορά κνημιαίου κυρτώματος.

Μεταφορά κνημιαίου κυρτώματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις επιγονατιδο-μηριαίας χονροπάθειας, η μεταφορά του κνημιαίου κυρτώματος μπορεί να ευεργετήσει τον ασθενή.

knee3

knee4

Οστεοτομίες γόνατος.

Οστεοτομίες γόνατος.

Περιπτώσεις μονοδιαμερισματικής αρθροπάθειας, ραιβά ή βλαισά γόνατα μπορούν να αντιμετωπιστούν με οστεοτομίες γόνατος. Αυτές γίνονται στο μηριαίο ή στην κνήμη αναλόγως την περίπτωση.

Οστεοτομίες μηριαίου.

knee6


Οστεοτομίες κνήμης.

knee11

Μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές.

Μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές.

Περιπτώσεις μονοδιαμερισματικής οστεοαρθρίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν με μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές. Η επέμβαση αυτή είναι πολύ λιγότερο τραυματική από τις κλασικές ολικές αρθροπλαστικές με αποτέλεσμα ο ασθενής να κινητοποιείται γρηγορότερα. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται χωρίς τεχνολογικά βοηθήματα. Μπορεί, όμως, να γίνει χρήση διεγχειρητικής/ρομποτικής πλοήγησης η οποία εξασφαλίζει την ακρίβεια των απαραίτητων για την επέμβαση οστεοτομών. Το αντίτιμο της χρήσης αυτών των τεχνολογιών είναι ότι παρατείνουν τον χειρουργικό χρόνο και συνεπώς αυξάνουν την πιθανότητα χειρουργικών λοιμώξεων. Ακολουθούν παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική έσω διαμερίσματος.

UKR2


Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική έξω διαμερίσματος.

UKR6

Ολικές αρθροπλαστικές γόνατος.

Ολικές αρθροπλαστικές γόνατος.

Όταν έχει καταστραφεί σε όλο το γόνατο ο χόνδρος και είναι επώδυνο τότε χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ολική αρθροπλαστική.

TKR1

Ποδοκνημική-πόδι

Αρθροσκόπιση ποδοκνημικής

Οστεοχόνδρινες βλάβες ποδοκνημικής-Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής

Τα οστεοχόνδρινα κατάγματα και η σκαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα της ποδοκνημικής στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά με καθαρισμό της άρθρωσης, τρυπανισμούς ή μεταμόσχευση υγιούς χόνδρου στη περιοχή της βλάβης.

ankle1

ankle2

ankle3

Αρθροσκοπική μεταμόσχευση χόνδρου (mosaic plasty) σε ποδοκνημική άρθρωση.

Βλαισό μέγα δάκτυλο-κότσι

Διαδερμική αποκατάσταση βλαισού δακτύλου

Μια νεαρή κοπέλα 25 χρονών αντιμετωπίστηκε με τη πρωτοποριακή διαδερμική τεχνική αποκατάστασης βλαισού δακτύλου με άριστα αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε μικρές και μεσαίες παραμορφώσεις ενώ δεν συνιστάται για μεγαλύτερες παραμορφώσεις ή πιο σύνθετα προβλήματα άκρου ποδός.

foot1

Εδώ βλέπετε πριν και μετά την επέμβαση.

foot2

Ακτινοσκοπικά, διεγχειρητικά στιγμιότυπα από την διαδερμική επέμβαση αποκατάστασης του βλαισού μέγα δακτύλου.


Αποκατάσταση σύνθετου προβλήματος άκρου πόδα

Η κυρία αυτή έπασχε από βλαισό μέγα δάκτυλο, εφίππευση του δευτέρου δακτύλου, πτώση μεταταρσίων των 2ου, 3ου και 4ου δακτύλων. Η κατάσταση αυτή της προκαλούσε έντονο πόνο και δυσχέρεια στη βάδιση.

foot4

Εδώ βλέπετε πριν και μετά την επέμβαση.