Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ενημερωτικό φυλλάδιο για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Είναι η ολική αντικατάσταση της εκφυλισμένης άρθρωσης του ισχίου με μια πρόθεση. Η πρόθεση αυτή αποτελείται από δύο τμήματα μεταλλικά, τιτανίου που “κουμπώνουν” στην κοτύλη και στο μηριαίο και ένα ενδιάμεσο τμήμα που μπορεί να είναι πολυεστέρας ή κεραμικό.

Πότε χρειάζεται να γίνει;

Η κύρια ένδειξη είναι ο σοβαρός πόνος. Όταν ο πόνος μας καθηλώνει στο σπίτι και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας τότε μπαίνει η ένδειξη για τη επέμβαση. Αντιθέτως τα ακτινολογικά ευρήματα μιας εκφυλισμένης άρθρωσης όταν δεν συνυπάρχει πόνος δεν δικαιολογούν χειρουργική επέμβαση.

Είναι μεγάλη επέμβαση;

Θεωρείται μεγάλη επέμβαση διότι χρειάζονται να γίνουν οστεοτομίες για να τοποθετηθεί η πρόθεση αλλά είναι μια επέμβαση που διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με κλασικές ή με μοντέρνες τεχνικές. Από πλευράς αποτελεσμάτων δεν υπερτερεί κάποια έναντι της άλλης. Οι μοντέρνες τεχνικές είναι λιγότερο επεμβατικές δηλαδή γίνονται με πολύ μικρότερες τομές, λιγότερες αιμορραγίες, και αυτό σημαίνει λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση. Μοντέρνες τεχνικές είναι η ALMIS, η AMIS, η ρομποτική τεχνική.

Τι πρέπει να προσέξω πριν την επέμβαση;

Θα πρέπει να διακοπεί για 7-8 ημέρες πριν την επέμβαση η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων όπως Plavix, Iscover, Sintrom, Aggrenox, Salospir κ. ά. σε συνεννόηση πάντα με τους γιατρούς. Επιτρέπονται πριν την επέμβαση τα παυσίπονα Depon, Lonarid, τα φάρμακα για την υπέρταση, θυροειδή, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.

Οι συγγενείς θα πρέπει να φροντίσουν για μονάδα αίματος.

Πόσο θα χρειαστεί να μείνω στη κλινική;

Ο ασθενής κινητοποιείται από την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση και σε 3-4 ημέρες εξέρχεται από την κλινική.

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Όπως όλες οι επεμβάσεις έτσι και σε αυτή μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές. Αυτές μπορεί να είναι αιμορραγία, τραυματισμός κάποιου αγγείου ή νεύρου, λοίμωξη τραύματος, αποτυχία υλικού, ανάγκη για επανεπέμβαση. Η πιθανότητα κάποιας επιπλοκής είναι 1-2%.

Πόσο θα διαρκέσει η ανάρρωση;

Αυτό εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του κάθε ασθενή. Σε γενικές γραμμές η ανάρρωση κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Τις πρώτες 15-30 ημέρες θα περπατά με υποβοήθηση. Ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει αντιθρομβωτικές, ελαστικές κάλτσες και θα παίρνει αντιπηκτική αγωγή για 1 1/2 μήνα. Μπορεί να χρειαστούν και λίγες φυσικοθεραπείες κυρίως για ενδυνάμωση των μυών.

Περιπτώσεις ασθενών